Въпреки че малките пухкави зайчета са характерни повече за католическата култура,

...
Въпреки че малките пухкави зайчета са характерни повече за католическата култура,
Коментари Харесай

5 великденски зайчета на кино, с които да се позабавлявате и този Великден

Въпреки че дребните пухкави зайчета са присъщи повече за католическата просвета, в последните години те станаха популярен великденски знак и в православния свят. Но по какъв начин тъкмо се вписва дългоухото животно в арсенала от и пухкави пиленца?

Всъщност любовта към пухчовците тръгва от обичаите на англосаксонските нации, които през пролетта организирали ритуален лов на зайци, с цел да могат животните да се принесат в жертва на богинята на плодородието и възраждащия се живот Естре (от името й произлиза и британското наименование на  – Еaster). Легендата разказва, че Естре искала да впечатли група деца и трансформирала една огромна пъстра птица в заек. Но защото той към момента бил птица по душа, продължавал да прави гнезда и да ги цялостни с яйца, които богинята подарявала на децата.

С течение на времето този бит е станал и неизменима част от християнската просвета, за са се трансформира във значима част от католическия. Днес великденският заек носи кошница, цялостна с шарени яйца и сладкиши за децата в нощта преди Възкресение. Той я скрива някъде, а малчовците би трябвало да я намерят в празничната заран.

Пухкавите зайчета се трансформират в знак на празника, само че се оказва, че те с изключение на част от празника на Възкресение, са и обичани " артисти " в фамилните филми. 

Великденският заек  –  " Чудната петорка "

Най-известният заек в историята е показан на огромния екран няколко пъти, само че този, който се откроява над всички несъмнено е Великденският заек от  " Чудната петорка " – огромен, самоуверен и индиферентен. Може да го подразни единствено безконечното натякване на Север по какъв начин Коледа е по-важна от Великден. Озвучен от, на български той приказва с гласа на артиста от Христо Чешмеджиев. 



И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР